понеделник, 24 март 2014 г.

ЕТИКЕТ ПРИ ХРАНЕНЕ (1)



Независимо дали сте поканени на официален прием или на вечеря/обяд в хубав ресторант, със сигурност е добре да знаете основните правила и етикет за поведение на масата. С тази поредица от статии искаме да сме ви  полезни именно в тези ситуации. 


Започнете с приборите, които са разположени най-далеч от чинията ви, и с всяка смяна на ястието вземайте онези прибори, които са по-близо до нея. 




Eто и нагледно как трябва да стоят приборите на масата:




Относно служенето с нож и вилица, са възможни два варианта: Според американската традиция е прието да се яде на „зиг заг", т.е. вилицата да се прехвърля от ля­вата в дясната ръка, след като парчето месо е отрязано. При „европейския"': ножът през цялото време ос­тава в дясната ръка, а вилицата - в лявата.

Европейски стил: Дръжте вилицата със зъбците надо­лу в лявата ръка, като криете дръжката й в дланта си, а ножа с острие, обърнато към чинията, дръжте в дясната. Отрежете парче храна и го поднесете с вилицата, но така, че зъбците й да сочат надолу, към устата. Ако искате да си отдъхнете или за малко да излезете, сложете в чинията на кръст първо ножа и след това вилицата със зъбчетата нагоре. Това е знак, че желаете да продължите да се хра­ните.

Американски стил: Пак дръжте вилицата със зъбците надолу в лявата си ръка, скривайки дръжката в дланта си, а ножа - в дясната, също прикрили дръжката в дланта си и обърнали острието му към чинията. Отрежете късче от храната и, колкото може по-изящно, направете първия „зигзаг": сложете ножа напряко с острието към себе си в горната част на чинията. Преместете вилицата с яденето от лявата в дясната си ръка. После го сложете в устата си и го изяжте. Отново поемете вилицата с лявата ръка и за­почнете всичко отначало. Ако сте се уморили или пожела­ете за малко да се оттеглите от трапезата, сложете оста­налата в дясната ви ръка вилица със зъбците нагоре в чи­нията. Ножът с острие към вас си остава така, както си е лежал, в горната част на чинията.


Краят

След като изядете основното ястие или след като при­вършите с храненето, сложете в чинията вилицата и ножа успоредно един до друг, вертикално, но така, че дръжките им да сочат надясно (в посока 10:20ч.).

По същия начин е прието да се слагат и десертните лъжици и вилици. Когато десертът е сервиран в шола (ме­тална купичка) с високо столче или върху отделна чинийка, оставяйте лъжичката върху чинийката или в шолата.

В случай че завършите храненето „по американски", положете приборите (ножа и вилицата) в чинията успоредно един до друг. Вили­цата обърнете със зъбците надолу, а ножът - с острието към вас.


Прилагаме ви това полезно видео с основните правила за поведение на масата (Въпреки че е на английски, текстът е напълно разбираем):




Надяваме се да сме ви били полезни! В следващата статия ще включим основните грешки и неудобни ситуации, които може да допуснете по време на хранене.



Няма коментари:

Публикуване на коментар