сряда, 2 април 2014 г.

ЕТИКЕТ ПРИ ХРАНЕНЕ (2)

Както съществуват правила за поведение на масата, които трябва да спазваме, така съществуват и грешки, които не бива да допускаме. В тази статия ще споделим с вас съвети как да избегнем някои неудобни ситуации по време на хранене.



1. Когато сте поканени на официална вечеря, не сменяйте мястото, което са ви определили домакините. Те със сигурност са положили големи усилия да подредят гостите така, че тези, които седят близо един до друг, да имат общи теми за разговор.

2. От вас се очаква да разговаряте с хората, седнали от двете ви страни. Може да сте дошли заедно с колега или член от семейството, но това не означава да говорите единствено с тях.

3. Ако сте в ресторант, не започвайте да се храните, докато не са сервирали на всички хора на вашата маса. Ако сте на официална вечеря, изчакайте домакинът първи да започне да се храни, освен ако той самият не е настоял за обратното.

4. Не вадете лекарства на масата. Дори да се налага да ги изпиете преди хранене, направете го по възможно най-дискретния начин.

5. Не си слагайте червило непосредствено след хранене.

6. Не слагайте телефона си на масата – дръжте го под нея в чантата си. Ако не сте изключили звука му и звънне, извадете го без да поглеждате дисплея, вдигнете и обяснете, че в момента не можете да говорите и ще се обадите по-късно. След това се извинете на хората около себе си. Не им позволявайте да си помислят, че този, който се обажда, е по-важен от тях.

7. Не предлагайте от своята храна на другите и не искате да опитвате от тяхната.

8. Не се протягайте през масата, ако искате нещо от другия й край. Вместо това помолете някой да ви го подаде.

9. Що се отнася до това дали жените трябва да поръчат първи, можем да кажем, че в действителност с предимство са тези, които първи са готови с избора си. По този начин те оставят на останалите повече време да прегледат менюто.

10. При плащане на сметката разделението между половете отдавна не играе роля. В миналото може и да са давали на жените меню без цени, но в днешно време сметката поема този, който е отправил поканата.

Отново сме ви подготвили  и видео. В него са изяснени основните табута на масата:





***
Поръчването на вино в ресторант също има своите особености. Днес в повечето от тях може да бъдете посрещнати от сомелиер. Негова задача е да ви запознае с вината,  които се предлагат в ресторанта и да ви помогне в избора на най-подходящото за вас. Имате възможност да дегустирате, а след като вземете решение какво ще поръчате, то да бъде декантирано пред вас.... За процеса на декантиране и правилата за поръчване на вино в ресторант сме ви подготвили цяла статия, която съвсем скоро ще бъде в блога ни!



Няма коментари:

Публикуване на коментар