понеделник, 7 юли 2014 г.

Виното през летния сезон

Виното е удоволствие, митология и история, виното е биохимия и агрономия, бизнес и търговия, виното е хоби на хиляди хора. Няма друга напитка, нито храна в така наречената западна цивилизация, натоварени с толкова значения от всякакъв характер и ранг.



Някои хора отписват виното като питие през лятото или предпочитат само бяло. Истината е, че вино се пие целогодишно, от всякакви сортове и реколти. По-важното при консумацията му е не през кой сезон се пие, а при каква температура ще се сервира.

Всички сомелиери са единодушни, че най-много се изстудяват пенливите вина – 7 до 9 градуса, следвани от леките бели вина от последната реколта без контакт с дъб (8-10 градуса), и малко с по-висока температура сервираме комплексните бели вина, които са ферментирали или отлежавали в дъбова бъчва (10-12 градуса). На същата температура се сервира и розето, в това число и розовите пенливи вина. Това е по правилник, но границите на температурата са примерни и могат да варират с 1-2 градуса нагоре или надолу, в зависимост от личните ви предпочитания, състояние и т.н.
По-интересен винаги е бил въпросът с температурата на сервиране на червените вина.
Има десетки специалисти, които отричат пиенето на червено вино с температура от хладилника, защото (и това е вярно) студът подтиска много от прекрасните аромати и прави стипчиво-горчивото усещане от танина по-силно. От друга страна, в много ресторанти червеното вино се сервира прекалено топло. Наистина прекалено топло. Когато се говори за “стайна температура”, това не означава 20-25 градуса. Вероятно французите, въвели този термин, са имали предвид температурата на въздуха в балната зала на някой от прелестните старинни замъци, който не е надвишавал 16-18 градуса дори в най-затопленото си състояние.
Има насоки за това кои стилове червени вина колко охладени да се сервират. Правилото е следното: колкото по-леко е тялото (тоест колкото е по-малко танина), толкова повече виното търпи да бъде охладено. Обикновено това са младите, плодови вина, които, ако предпочитате, можете да пиете и на стайна температура, но и студа не им се отразява толкова зле. Препоръката е да се сервират леко охладени около 12 градуса. Вината с леко до средно тяло спокойно можете също да сервирате с температура между 12-14 градуса. За пищните, плътни тела, разгръщащи с времето десетки вкусово-ароматни характеристики, наистина не е подходящо да се сервират по-студени от 15-16 градуса, но в никакъв случай и прекалено затоплени – над 18-19. Най-добре е тези вина да бъдат отваряни поне час преди консумация или ако не можете да си го позволите – да се декантират, за да могат наистина да покажат това, на което са способни.

Изборът - какво вино да пиете този сезон, е изцяло ваш! Нашият избор е розе – то е подходящо за ценителите на червено вино и все пак е по-леко и перфектно за лятото!



Препоръчваме ви няколко розета, които особено се харесват на екипа ни:

  • Terra Tangra Rose 2013
  • Minkov Brothers Le Photographe Rose 2013
  • Katarzyna Les Nits Blanches Gris Rose 2013
  • Edoardo Miroglio EM Rose de Noir 2013
  • Edoardo Miroglio Soli Rose 2013
  • Starosel  Rose 2012




Източници: www.divino.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар