Виното е удоволствие, митология и история, виното
е биохимия и агрономия, бизнес и търговия, виното е хоби на хиляди хора. Няма
друга напитка, нито храна в така наречената западна цивилизация, натоварени с
толкова значения от всякакъв характер и ранг.
Някои хора отписват виното като питие през
лятото или предпочитат само бяло. Истината е, че вино се пие целогодишно, от
всякакви сортове и реколти. По-важното при консумацията му е не през кой сезон се пие, а при каква температура ще
се сервира.
Всички сомелиери са единодушни, че най-много се изстудяват пенливите вина – 7 до 9 градуса, следвани от леките бели вина от последната реколта без контакт с дъб (8-10 градуса), и малко с по-висока температура сервираме комплексните бели вина, които са ферментирали или отлежавали в дъбова бъчва (10-12 градуса). На същата температура се сервира и розето, в това число и розовите пенливи вина. Това е по правилник, но границите на температурата са примерни и могат да варират с 1-2 градуса нагоре или надолу, в зависимост от личните ви предпочитания, състояние и т.н.
По-интересен винаги е бил въпросът с
температурата на сервиране на червените вина.
Има десетки специалисти, които отричат
пиенето на червено вино с температура от хладилника, защото (и това е вярно)
студът подтиска много от прекрасните аромати и прави стипчиво-горчивото усещане
от танина по-силно. От друга страна, в много ресторанти червеното вино се
сервира прекалено топло. Наистина прекалено топло. Когато се говори за “стайна
температура”, това не означава 20-25 градуса. Вероятно французите, въвели този
термин, са имали предвид температурата на въздуха в балната зала на някой от
прелестните старинни замъци, който не е надвишавал 16-18 градуса дори в
най-затопленото си състояние.
Има насоки за това кои стилове червени вина
колко охладени да се сервират. Правилото е следното: колкото по-леко е тялото
(тоест колкото е по-малко танина), толкова повече виното търпи да бъде
охладено. Обикновено това са младите, плодови вина, които, ако предпочитате,
можете да пиете и на стайна температура, но и студа не им се отразява толкова
зле. Препоръката е да се сервират леко охладени около 12 градуса. Вината с леко
до средно тяло спокойно можете също да сервирате с температура между 12-14
градуса. За пищните, плътни тела, разгръщащи с времето десетки вкусово-ароматни
характеристики, наистина не е подходящо да се сервират по-студени от 15-16
градуса, но в никакъв случай и прекалено затоплени – над 18-19. Най-добре е
тези вина да бъдат отваряни поне час преди консумация или ако не можете да си
го позволите – да се декантират, за да могат наистина да покажат това, на което
са способни.
Изборът - какво вино да пиете този
сезон, е изцяло ваш! Нашият избор е розе – то е подходящо за ценителите на
червено вино и все пак е по-леко и перфектно за лятото!
Препоръчваме ви няколко розета, които особено се харесват на екипа ни:
- Terra Tangra Rose 2013
- Minkov Brothers Le Photographe Rose 2013
- Katarzyna Les Nits Blanches Gris Rose 2013
- Edoardo Miroglio EM Rose de Noir 2013
- Edoardo Miroglio Soli Rose 2013
- Starosel Rose 2012
Източници: www.divino.bg
Няма коментари:
Публикуване на коментар