вторник, 15 юли 2014 г.

Полезна или вредна е фруктозата?

Плодовите фрешове са любима напитка на нашия екип през лятото, а и през всички останали сезони. В тази връзка за нас възникна въпросът до каква степен плодовете и плодовата захар са полезни и в какво количество да присъстват в менюто ни. Направихме кратко проучване и решихме да го споделим с вас!
  

Много хора прибягват до плодовете при пристъп на глад за нещо сладко. Въпреки това няма храна, която да не съдържа калории и плодовете и зеленчуците не правят изключение.
Основните въглехидрати в плодовете идват от два източника: глюкоза и фруктоза. Количеството им варира, но обикновено фруктозата преобладава. Все пак смилането на много от плодовете отнема повече калории на организма, отколкото те самите съдържат. Причината е, че процесът по извличане на калории от тези храни е по-труден и затова на организма му се налага да поработи повечко над тях, като по този начин хаби повече енергия, отколкото те му доставят. Не трябва, разбира се, да се ядат само такива храни, защото това води до липса на важни хранителни вещества и до нежелани проблеми от здравословен характер.

Кога да консумираме плодовете - сутрин или след тренировка, преди или след хранене?
Когато консумираме плодове сутрин, те ни доставят добро количество бързи въглехидрати, витамини, минерали, органични киселини и нормализират рН баланса. Доставят ни вода, а фибрите в състава им активират ленивите черва, почиствайки ги от всякакви остатъци. При консумиране на плодове след тренировка посредством съдържанието им на захари възстановяваме гликогенния си баланс. Течностите в тях спомагат за възвъръщане на загубената в тренировката вода. За да минимизираме риска от напълняване при похапване на плодове е добре да го правим сутрин, в периода до 12 часа, а също и 15 минути след края на тренировка.
Много хора отказват плодовете заради съдържанието на фруктоза и страха от напълняване. Разбира се, в голямо количество фруктозата може да претовари гликогеновите депа на черния дроб и да се отложи като телесна мазнина. От друга страна обаче, фибрите и другите хранителни съставки на плодовете носят повече ползи, както за трениращия, така и за неспортуващия човек – важни са приемът и поставените цели! Фруктозата е основният въглехидрат в плодовете. Съдържа се още в цветния нектар, в семената на растенията и в пчелния мед.

Плюсове на фруктозата
1. Тя е с 30 % по-малко калорична от захарозата.
2. Тя в по-малка степен влияе на нивото на захарта в кръвта, затова е разрешена и за някои болни от диабет.
3. Фруктозата е един от малкото подсладители, които имат консервиращо свойство и затова се използва за приготвяне на диабетични конфитюри и сладка. Ако обикновената захар се замени с фруктоза, козуначените кифли и закуски остават по-дълго меки и пухкави.
4. Ускорява разграждането на алкохола в кръвта.
Минуси на фруктозата
1. В по-големи количества може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания (безопасна доза: не повече от 30–40 г на ден).
Има отношение към надебеляването, "подвежда" организма и създава фалшиво усещане за глад.
Ускорява процесите на стареене – според изследване на израелски учени върху мишки.
Високата консумация на фруктоза може да доведе до нарушен глюкозен толеранс и нарушена инсулинова резистентност. И двете метаболитни отклонения се свързват с появата на инсулинова болест.
Към фруктозата може да се развие непоносимост - фруктозна нетолерантност, която се изразява в непоносимост към фруктоза в плодови сокове, спортни напитки или продукти, а понякога и към самата фруктоза в плодовете.

За ползата и вредата от прясно изцедените сокове
Много хора смятат, че прясно изцедените сокове (т.нар. фрешове) са полезни във всякакви количества, или поне безвредни. Това съвсем не е така. Един и същ сок помага в определени случаи, но в други може и да навреди.
За да усвоите полезни вещества и витамини от прясно изцеден сок, съвсем не е необходимо да пиете литри от него, както препоръчват някои „лечители”. Такива експерименти с организма могат само да му навредят. Допустимата норма е от няколко супени лъжици до 3 чаши на ден в зависимост от вида на сока.
За най-добро усвояване
Прясно изцедените плодови и зеленчукови сокове чудесно се допълват едни други. Плодовите са по-богати на захари и витамини, а зеленчуковите – на минерални соли.
Най-добре е да се употребяват 30-40 мин преди ядене или в почивките между отделните хранения. Особено стриктно трябва да се спазва тази препоръка за фрешовете от сладки плодове. Ако сладкият сок се изпие след ядене, може да засили ферментацията в червата и да провокира подуване на стомаха.
Фрешовете трябва да се пият веднага. Даже кратко съхранение в хладилника понижава лечебните свойства на сока, макар и вкусът да не се променя.
Често задаван въпрос е: "Ако искам да намаля телесните мазнини, трябва ли да се въздържам от плодове и прясно изцедени сокове?" Фитнес любители и диетолози застават твърдо зад позицията срещу плодовете, когато се прави диета за намялаване на телесните мазнини. Други използват тези храни пестеливо. Няма точна или правилна формула за консумация на плодове - изводът е, че можете и е полезно да консумирате плодове и съдържащата се в тях плодова захар, но умерено и в подходящ хранителен и спортен режим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар