Независимо дали сте поканени на официален прием или на вечеря/обяд в хубав ресторант, със сигурност е добре да знаете основните правила и етикет за поведение на масата. С тази поредица от статии искаме да сме ви полезни именно в тези ситуации.
Започнете с приборите, които са разположени най-далеч от чинията ви, и с всяка смяна на ястието вземайте онези прибори, които са по-близо до нея.
Eто и нагледно как трябва да стоят приборите на масата:
Относно служенето с нож и вилица, са възможни два варианта: Според американската традиция е прието да се яде на „зиг заг", т.е. вилицата да се прехвърля от лявата в дясната ръка, след като парчето месо е отрязано. При „европейския"': ножът през цялото време остава в дясната ръка, а вилицата - в лявата.
Европейски стил: Дръжте вилицата със зъбците надолу в лявата ръка, като криете дръжката й в дланта си, а ножа с острие, обърнато към чинията, дръжте в дясната. Отрежете парче храна и го поднесете с вилицата, но така, че зъбците й да сочат надолу, към устата. Ако искате да си отдъхнете или за малко да излезете, сложете в чинията на кръст първо ножа и след това вилицата със зъбчетата нагоре. Това е знак, че желаете да продължите да се храните.
Американски стил: Пак дръжте вилицата със зъбците надолу в лявата си ръка, скривайки дръжката в дланта си, а ножа - в дясната, също прикрили дръжката в дланта си и обърнали острието му към чинията. Отрежете късче от храната и, колкото може по-изящно, направете първия „зигзаг": сложете ножа напряко с острието към себе си в горната част на чинията. Преместете вилицата с яденето от лявата в дясната си ръка. После го сложете в устата си и го изяжте. Отново поемете вилицата с лявата ръка и започнете всичко отначало. Ако сте се уморили или пожелаете за малко да се оттеглите от трапезата, сложете останалата в дясната ви ръка вилица със зъбците нагоре в чинията. Ножът с острие към вас си остава така, както си е лежал, в горната част на чинията.
Краят
След като изядете основното ястие или след като привършите с храненето, сложете в чинията вилицата и ножа успоредно един до друг, вертикално, но така, че дръжките им да сочат надясно (в посока 10:20ч.).
По същия начин е прието да се слагат и десертните лъжици и вилици. Когато десертът е сервиран в шола (метална купичка) с високо столче или върху отделна чинийка, оставяйте лъжичката върху чинийката или в шолата.
В случай че завършите храненето „по американски", положете приборите (ножа и вилицата) в чинията успоредно един до друг. Вилицата обърнете със зъбците надолу, а ножът - с острието към вас.
По същия начин е прието да се слагат и десертните лъжици и вилици. Когато десертът е сервиран в шола (метална купичка) с високо столче или върху отделна чинийка, оставяйте лъжичката върху чинийката или в шолата.
В случай че завършите храненето „по американски", положете приборите (ножа и вилицата) в чинията успоредно един до друг. Вилицата обърнете със зъбците надолу, а ножът - с острието към вас.
Прилагаме ви това полезно видео с основните правила за поведение на масата (Въпреки че е на английски, текстът е напълно разбираем):
Надяваме се да сме ви били полезни! В следващата статия ще включим основните грешки и неудобни ситуации, които може да допуснете по време на хранене.
Няма коментари:
Публикуване на коментар