вторник, 20 май 2014 г.

Най-добрата храна е тази, приготвена с много любов и вдъхновение! (Интервю с Ваня Иванова, Ванилка)

Най-приятните неща в нашата работа са срещите с интересни и вдъхновяващи личности!
Изключително приятно ни беше да се запознаем с Ваня Иванова, или Ванилка, собственик на сладкарското ателие Vanilla Kitchen.
След като й предложихме да проведем интервю с нея, тя любезно ни покани в своята сладкарница.
Екипът ни беше топло посрещнат с хубаво ароматно кафе и едни от любимите бисквитки на Ванилка!
Ателието е изключително уютно, подредено с вкус и желание! Препоръчваме на всеки да посети това място! След първото посещение то се превръща в любимо място на всеки, който обича вкусните десерти... Най-същественото за тях е, че те са гарантирано здравословни, веган, т.е. само от растителен произход, не съдържат бяло брашно и бяла захар и са направени с много любов и вдъхновение!

Благодарности от целия ни екип!


1. Кога и как започна страстта ти към готвенето?
Винаги много съм обичала да готвя и да се въртя в кухнята покрай баба ми, от малка знам как се правят сладкиши, как тавата трябва да се намасли, да се поръси с брашно, колко да е гъсто тестото за кекс, кога да се спре с разбиравенето на белтъците Но в последните 3-4 години, от както имам моя кухня, успях да открия тази моя огромна страст.

2. Как реши да промениш начина си на хранене и да изключиш месото от менюто си?
Преди много, много години на шега реших да спра месото, за да изкарам един много олекотен вариант на Великденските пости. Толкова добре ми се отрази, толкова лека и свежа се чувствах, че така и не проядох. Имало е моменти, в които поради чужди убеждения и натяквания съм хапвала месо за месец, два, но в един момент започнах да приемам месото като мъртва плът и в момента не ям месо само по етични причини.

3. Коя храна би определила като полезна и здравословна?
Истинската! А такава почти няма в супермаркетите, в баничарници, в лафки, в места за бърза закуска. Истинската храна е "цяла". Тя е максимално близо до природата, не е рафинирана. И е направена на ръка, с внимание и любов. За мен това е важно... много читатели ме питат дали могат да правят хляб в хлебопекарна. Да, могат, но това няма да е онзи хляб, омесен с любов и старание. Ще е изпечена смес от брашно и вода.

4. Позволяваш ли си да се поглезиш с нещо не толкова здравословно?
Ами да, все пак живеем в този свят, в този век. Ако някой ме почерпи с нещо, ще взема (е зависи, де). Но като цяло не се изкушавам от вафли, кроасани, бърза закуска...

5. Смяташ ли, че хората с по-ниски доходи, също могат да се хранят здравословно?
Смятам, че оправдание за стремеж към по-здравословен живот, няма!
Дори минимални усилия и мисъл са добре дошли. Вместо наденица, може човек да си свари боб и дори ще се нахрани по-добре и с по-качествени протеини! Вместо да купи бял хляб, да омеси със сода и пълнозърнесто брашно. Вместо да пие лимонада, да купи минерална вода или просто да не купува лимонади и газирани напитки! Домашната храна винаги е по-евтина и не е трудно да се храниш здравословно у дома. Когато обаче се храниш навън, е по-трудно. За хубава и качествена салата от сезонни зеленчуци, няма как да дадеш 2 лева например. За 2 лева обаче можеш да си купиш пица с кетчуп, нещо като сирене и куп Е-та, мая, сол и вегета с натриев глутамат. Ей това е лошото... че некачествените храни са на всеки ъгъл и са на ниски цени.

6. Смяташ ли, че има тенденция интересът към здравословното хранене да нарастне?
Той нараства :))) Определено! Забележете броя на малки магазинчета, предлагащи по-качествени храни, във веригите дори вече има био щандове, хората се интересуват и според мен това е бъдещето!

7. Има ли нещо, което те натъжава?
Натъжава ме гледката на майка с цигара и кафе от автомата и детето й, което закусва с купен кроасан, червено сокче и солети... Натъжава ме баба, която купува кутия с надпис "Домашни сладки", мислейки си, че имат нещо общо със сладките, които тя едно време е правила, а всъщност получава маргарин, синтетични аромати, консерванти и 0% хранителна стойност. И така нататък.. не искам много да мисля за това, защото за още много ще се сетя.

8. Какво мислиш за българската кухня?
Любима ми е! Супа с лапад, коприва, баница, селска яхния- все любими неща!

9. Намираш ли свободно време за себе си и как обичаш да го прекарваш?
От както отворих Ванилницата, свободното ми време толкова рязко намаля, че когато имаме по-дълга почивка, предпочитам да съм в планината или поне да не съм в София.

10. Кой е любимият ти десерт от Ваниловата кухня?
Ох, това е трудно! Толкова трудно, че трябва да изброя целия ни асортимент. Трудно е и защото всяка рецепта съм я измислила и малко или много е по мой вкус Е хубаво. Обожавам шоколад в комбинация с тахан - сусамов, лешников, фъстъчен... много обичам суровите ни сладкиши и има няколко бисквити, на които трудно устоявам.

11. Мислила ли си някога да издадеш своя книга с рецепти?
Задължително! Само че няма да е стандартна книга за готвене, ще е книга за настроение!
Защото за мен готвенето трябва да са случва изключително и предимно в добро настроение.

12. Кое е най-голямото ти приключение?
Оу, това може би е ходенето ми до Сингапур, повече по темата съм писала тук: http://vanillka.com/2013/04/30/emotions/ 
Дългичко е, но пък ми е много любима история за това как няма невъзможни неща!

13. Какво те вдъхновява?
Динамични хора с много идеи. Хора, които успяват да разпределят времето си, да играят много роли, но все пак да са себе си.

14. За какво мечтаеш?
За баланс в живота и мислите. Мечтая никога да не преставам да се радвам на малките неща - на птичките в 4 сутринта, на миризмата след дъжд, на розовите облаци, на пълнолунието... на сладкишите.

15. Какво ще пожелаеш на нашите читатели?
Това, което пожелах и на себе си. Да се радват на малките неща и да намират смисъл и красота във всичко покрай себе си.Няма коментари:

Публикуване на коментар