Безпорно шоколадът е едно от любимите изкушения за всеки човек!Решихме да му отделим достойно внимание, като събрахме в едно информация за него от различни източници.
В тази статия сме включили основна информация за шоколада, ползите от консумацията му, любопитни факти за него и няколко подбрани рецепти.
Шоколадът се
произвежда от какао, което се добива от плодовете на южноамериканското дърво
Theobroma cacao (theobroma – храна на боговете). Въпреки че е използвано като
храна и лекарство преди повече от 1400 години, в Европа е пренесено за първи
път в Испания през 16-ти век.
Ползи от шоколада
- Флаванолите (антиоксиданти), които се намират в шоколада с високо съдържание на какао, способстват за предотвратяване активирането на процеси, допринасящи за сърдечно-съдовите заболявания;
- Консумацията на флаваноли може да обърне някои от щетите върху артериите, причинени от тютюнопушенето;
- Консумацията на малки количества шоколад има същите антисъсирващи ефекти като аспирина;
- Шоколадът е един от най-богатите източници на магнезий (минерал от съществено значение за здравето на мозъка);
- Какаовият продукт съдържа антиоксидант (epicatechin), който може да предпазва от натрупването на амилоидни плаки, които причиняват болестта на Алцхаймер и други мозъчни заболявания;
- Шоколадът помага на паметта, концентрацията, времето за реакция и решаването на проблеми чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка;
- Фенолите (натурални антиоксиданти в шоколада) засилват имунната система;
- Консумацията на 40 грама тъмен шоколад всеки ден в продължение на две седмици намалява стресовите хормони при пациенти с умерена до висока тревожност;
- Флавоноидите в един блок шоколад се равняват на пет ябълки, четири чаши чай или две чаши червено вино;
- Флавоноидите възпрепятстват отлагането на плаки по стените на кръвоносните съдове и по този начин предпазват от инсулт и инфаркт;
- Още една разновидност на съдържащите се в шоколада полифеноли са катехините. Те са мощни антиоксиданти, т.е. помагат на организма в борбата срещу свободните радикали. В шоколада тяхното съдържание е няколко пъти по-високо, отколкото в зеления чай, който до скоро се считаше за лидер по съдържание на катехини (53 мг в 100 г срещу 14 г в 100 мл);
- Съдържащата се в какаовото масло стеаринова киселина (до 70%) понижава равнището на холестерола в кръвта;
- Той е източник на енергия за нашия организъм, защото съдържа манган и калий, които осигуряват нормалното функциониране на нашите клетки. Децата, които се занимават със спорт, е добре да ядат шоколад. Неслучайно, на спортисти преди тренировки и състезания се дава като добавка шоколад;
- Шоколадът стимулира работата на сърцето. Какаовите въглехидрати и мазнини се усвояват веднага и поддържат дейността на сърцето;
- За разлика от всички сладки неща, какаовото масло предпазва глечта (бялото вещество на зъбите ) от зацапване и пропукване. Все пак имайте в предвид, че е добре да измивате зъбите си след консумация. Шоколадът има също така силен дезинфекционен и анти-бактериален ефект. Той действа като малко известните препарати лестерин и склоп. Но за разлика от тях няма химически произход и не е отровен;
- Най-много желязо осигурява чистото какао на прах, без добавено мляко, мазнини и захар – 36 мг на порция от 100 г.
Знаете ли, че...
- Едно парче шоколад осигурява толкова енергия, колкото 2 сандвича;
- Ако всички продадени шоколади от марката „Тублерон“ в Англия се наредят един до друг, общата им дължина би била 62 хиляди километра;
- Най-голямата кутия с шоколадови бонбони в света тежи около 10 килограма. Тя е направена в Чикаго, САЩ;
- Един от всеки 7 човека на възраст между 15 и 24 твърди, че животът без шоколад би бил ужасен.
Консумацията на шоколад носи безброй ползи, но този факт важи само за истинския шоколад!
Добрият шоколад трябва да има минимално съдържание на 35% какао, като то
може да достигне до 99%. Колкото по-високо е съдържанието на какао, толкова
по-интензивен е шоколадът. Висококачественият и високопроцентен тъмен шоколад е
с по-ниско съдържание на захар, но само толкова, колкото е необходимо, за да се
разкрие и подчертае интензивността на какаовия вкус.
Качественият шоколад също така е чудесна съставка за приготвянето на шоколадови десерти.
Предлагаме ви и 3 лесни и бързи рецепти от кухнята на Lindt:
***
Източници:
http://lindt.bg/
Няма коментари:
Публикуване на коментар