сряда, 4 юни 2014 г.

Трикове за добра презентация

Рано или късно на всеки му предстои за изготви първата си презентация.
Някои хора се страхотни презентатори, а други трябва да се научат да бъдат такива. Със сигурност обаче всеки човек може да се научи да презентира добре. Нужна е практика, както и някои хитрини и трикове.


Представяме ви няколко съвета, които ще са ви полезни,  за да грабнете своята аудитория:

1. Никога не дръжте лекция
У дома родителите ви са били тези, които са ви държали лекция, когато сте се държали лошо. В университета лекцията е това, което се случва, когато имате предмет при някой наистина скучен професор. В бизнеса лекцията е случаят, когато презентаторът използва слайдове и говори по точки. Не бива да карате хората да ви слушат, докато вие си четете опорните точки.

2. Играйте с емоциите на хората
Целта на презентацията е човек да предизвика желаната емоция у своята аудитория. В повечето случаи хората са скептични и незаинтересовани. Ето защо човекът, който говори, трябва да умее да променя настроенията и емоциите на аудиторията. За целта структурата на презентацията трябва да минава през различни етапи:
  • Привличане вниманието на хората към проблема;
  • Споделяне как проблемът може да бъде решен;
  • Внушение, че точно вие сте човекът, на когото трябва да се доверят;
  • В последния етап хората вече трябва да са убедени, че е нужно да работят с вас.

3. Разказвайте истории
Страхотните презентации винаги са колекции от истории. Една история може да бъде кратка и поучителна или пък интересна и кратка – като анекдот. Историите винаги подбуждат емоционалната реакция на хората, които ви слушат.

4. Използвайте „пътни знаци“
Те са навсякъде по пътищата, а присъствието им във вашата презентация също е задължително. В бизнес презентациите трябва да имате слайдове, в които да показвате факти, таблици и графики. Все пак не прекалявайте, а ги използвайте разумно само когато трябва да докажете тезата си или да онагледите нещо, което казвате.

5. Не усложнявайте излишно 
Говорете така, че хората да ви разбират и да искат да продължават да ви слушат. Няма смисъл от прекалено използване на високопарен изказ. По този начин рискувате само да отегчите аудиторията. Разбира се, не бива да си позволявате да говорите и така, сякаш сте си у дома.

6. Използвайте личния подход
Изберете си един човек от публиката и говорете лично на него. Всеки път, когато презентацията ви минава в друг сегмент, използвайте същата тактика, но с различен човек. По този начин правите хората по-съпричастни с презентацията.

7. Използвайте правилото 20/20
Презентацията ви не бива да бъде по-дълга от 20 минути. За сметка на това обаче трябва да я репетирате поне 20 пъти.

Източник: tialoto.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар