сряда, 24 септември 2014 г.

Чаша какао


В есенен хладен ден, защо да не изпием чаша горещо какао?



Ето какво ви е необходимо!

2 с.л. (20 г) какао
2 с.л. (20 г) захар
1 ч.ч. (200 мл) вода

Какаото се разбърква със захарта и малко гореща вода, докато се получи еднородна маса, която на тънка струя се прибавя към врящата вода. След като кипне се сваля от огъня.... и готово!
Не е необходимо мляко, а може и да се сложи по-малко захар, за да се усетити горчиво-сладкия дъх на какаото.



Какво всъщност представлява какаото?
Какао или на латински Cacao [kaˈkaʊ] са наричани семената на какаовото дърво (какаови зърна) или направения от тях прах. Какаото е един важен продукт за експорт на много развиващи се страни и служи във втечнена форма за направата на шоколада. Какао се нарича и питието приготвено от какаов прах, мляко и захар. Думата какао идва от езикът на Ацтеките - Науатъл. Произходът е от тамошната дума cacahuatl, което значи какаово зърно и от там е произлязло испанското cacao.

История на какаото
Историята на отглеждането на какаото започва в Средна Америка. Ацтеките познавали растението от 14-ти век, когато то било свещено за тях. Тогава се гледало на него като подарък от бог Куацекоатъл и било много ценено. Зърната, получени от неговия плод, били ползвани не само за обредни пожертвования, а и за платежно средство. Какаовите зърна били ползвани за направата на едно леко люто питие с много подправки, което нямало много общо с вкусът на днешното какао. Името на питието било произлязло от богът Xocóatl. Питието било приготвяно от вода, какао, царевица, ванилия и лют черен пипер. Когато испанските "конквистадори" 1519 превзели Мексико и подчинили ацтеките, те открили много бързо кафявото злато. В съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.


Ползи на какаото за здравето на човека
Какаото съдържа множество хранителни вещества и елементи, необходими на нашето тяло, сред които: антиоксиданти, магнезий, желязо, хром, манган, цинк, мед, витамин С, Омега-6 мастни киселини, фенилетиламин (ФЕА), анандамид, триптофан, серотонин, фибри, метилксантини: кофеин и теобромин. 
Изследванията показват, че какаото съдържа най-високата концентрация на антиоксиданти от всички съществуващи храни. 
  • В зърната на какаото се съдържа флаванол, който е в състояние значително да подобри кръвообращението в мозъка.
  • Какаото сваля кръвното налягане.
  • Ежедневната консумация на богата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове, свързани с диабета.
  • Помага при хора с депресия.
Интересни факти
  • Около 10 плода (или половината годишна реколта от едно дърво) са нужни, за да се приготви 1 кг. шоколад.
  • Какаовите зърна са били дотолкова почитани от маите и ацтеките, че това е било тяхното "кафяво злато" или с други думи използвали са ги като разменна единица. От много векове какаовите плодове служат за храна на населението в Бразилия. Продуктите на какаото са пренесени в Европа през XVI в. от испанците. Испанският конквистадор Кортез пише за него в своя дневник: "Божествена напитка, която създава издръжливост и побеждава умората. Само чаша от тази ценна напитка позволява на човек да върви по цял ден без храна". А шведският учен Карл Линей смятал какаото за толкова важно, че нарекъл рода и видовете на дървото "храната на боговете".
  • Лидерът в какаовото приизводство Кот д'Ивоар е твърде бедна и неспокойна страна, където принудителният детски труд е бил обичайна практика допреди няколко години. 
И накрая един съвет...
За да се запазят всички полезни вещества, съдържащи се в какаото, е препоръчително то да се консумира сурово и без да го подлагаме на термична обработка. Можете да добавяте счукани какаови зърна или какао на прах към вашата напитка или овесена закуска, да поръсвате с него вашите десерти или просто да консумирате сурови какаови зърна сутрин, за тонус през деня.


Няма коментари:

Публикуване на коментар