петък, 4 април 2014 г.

Поръчването на вино в ресторант и свързаните с него ритуали

Както обещахме, в тази статия ще ви запознаем накратко с процеса на декантиране и правилата за поръчване на вино в ресторант. След като знаете няколко прости трика и правила, следващия път, спокойно и със самочувствие, можете да посрещнете сомелиера в ресторанта!




Първата стъпка е изборът на вино. След като сте избрали някое от винената листа, виненият стюард носи виното до масата и ви го представя за одобрение. Той трябва да ви представи бутилката по такъв начин, че да имате добра видимост към етикета и да направи кратък анонс, относно името на виното, производител, реколта, район и евентуално сорт или сортове, от които е направено. Първо се уверете, че това е същото вино, което сте избрали от винената листа и реколтата отговаря на избраната от вас. Ako сте уверени, че това е същото вино, което сте поръчали е редно да потвърдите (с думи или просто с кимане на  глава).

След това сервитьорът отваря виното и представя  корка (естествен или синтетичен), поставен на чинийка или директно на масата, така че мократа му част да сочи към вас, а в случаите, когато виното е с винтова капачка, тази стъпка може да се прескочи. Можете да се уверите визуално, че коркът е в добро състояние (не е като мокра гъба, не е начупен, не е целият оцветен с цвета на виното), а може и да се пипне долния му край, за да видите дали е влажен (което предполага, че виното е съхранявано правилно и е било в постоянен контакт с корка, непозволяващ разсъхването му).

Следва най-плашещата стъпка за много хора, а именно сервитьорът налива малко количество вино в чашата ви и чака за одобрението ви.

Хванете уверено чашата за столчето, леко я завъртете по вертикалната  ос (това се прави за аериране на виното, с цел освобождаване на ароматите) и я поднесете максимално близо до носа си. Ако не сте сигурни от първия път, без никакви притеснения повторете завъртането на виното в чашата и помиришете отново. След което отпийте, но не бързайте да гълтате виното. Оставете виното да достигне до всички места в устната ви кухина. Винаги можете да повторите опитването, като втория път ще бъде с много по-приятен и мек вкус от първия.
Ако сте доволни от резултата, дайте потвърждение на сервиращия ви с думи или леко кимване с глава.

Ако всичко е наред и сте одобрили виното, сервитьорът сервира по стандартния ред за сервиране и когато всички имат вино в чашите си, вече е ред и на вашата чаша да бъде допълнена. Добре е също да знаете, че чашите не бива да бъдат препълнени - около 1/3 от обема за белите вина и розетата и около 1/3 до 1/2 от обема за червените вина.

Представяне ви видео по темата:




За декантирането...

Не се учудвайте, ако в някои случаи сервитьорът донесе стъклена или кристална гарафа (декантър), в която прелива виното от вашата бутилка, и чак след това налива в чашите. Това всъщност е процесът на декантиране. Той не е задължителен. Ето и кратка информация защо и кога се прилага:

В повечето случаи виното се прелива с цел да се отстрани събралата се в него утайка. Въпреки че тя не е вредна за здравето, ако попадне в чашата, е неприятно. Преливането на виното в гарафа се прави именно с тази цел – да се предотврати смесването на утайката с останалата част от течността в бутилката и тя да остане на дъното.

Не всички вина се нуждаят от декантиране. Това се прави главно в случаите, когато виното има утайка. В процеса на стареене червените вина на възраст над десет години със сигурност са образували утайка, но при белите вина не е така и за това те не се нуждаят от преливане.

Когато се отнася до аерирането на виното, то трябва да се изложи на въздействието на кислорода. Това му позволява да се "открие" и да изрази своя идеален вкус. При контакт с кислорода вкусът на виното се подобрява, което важи особено за богатите на танин червени вина. При декантирането те се омекотяват и придобиват отличен вкус. Това обяснява защо бутилка вино, отворена преди 2-3 дни, има различен вкус от една току-що отворена бутилка от същата реколта.

Процесът на декантиране е представен нагледно в следното видео:



Виното е необятна тема! Смятаме да посветим още статии на него и културата в консумацията му!
А накрая за завършек, ще завършим с мисъл на Луи Пастьор:
"Бутилка вино съдържа повече философия, отколкото всички книги по света"



Няма коментари:

Публикуване на коментар